Back to Issue Print this article

At A Glance

“Once they saw what we and Sherwin-Williams were capable of, the design really went in new directions...”

Fifty-year-old public recreation buildings tend to look their age, but a 2008 renovation in Cambridge, Mass., highlighted by a multi-faceted Sherwin-Williams Epoxy Terrazzo installation, has shown that such projects can inject new life into these structures.

Initially, the building that houses a pool and recreation facilities for the city of Cambridge and its school system was scheduled to undergo a cleaning, polishing and resealing of the existing floors in the two-story structure. However, when Specialty Flooring Systems, with growing operations in the Boston market as well as New York and Philadelphia, helped show ownership the possibilities that existed with Sherwin-Williams Epoxy Terrazzo systems, new plans took shape.

“They got excited about how we could customize our color options and match Sherwin-Williams colors,” says Larry Bucher, a regional manager for Specialty Flooring.“ Once they saw what we and Sherwin-Williams were capable of, the design really went in new directions.”

Ownership settled on a nautical theme for the first floor and the corridor leading to the pool, and then Specialty Flooring personnel went to work with various blue, aqua and turquoise resin colors, combined with similar glass aggregate colors. The pastel tones also helped bring light to low-light areas of the facility, and helped create a flowing “roadway” to the pool area.

In the pool area, pre-cast epoxy terrazzo benches were installed to match one of the floor colors as well as the color of some terrazzo wall panels. Slip-resistant epoxy aggregate strips on the handicap ramps were also customized to match the overall color scheme.New Life

By project’s end in the fall of 2008, Specialty Flooring had installed 7,000 square feet of new epoxy terrazzo either in the flooring system or in pre-cast reads, risers, wall panels or pool benches. They also installed 2,400 linear feet of cove base, and restored 9,000 square feet of existing sand cushion terrazzo on the upper floor of the structure.

“This was a total transformation of the building,” says Bucher. “This facility is really a cornerstone for the community. The new terrazzo components and the restoration of the existing terrazzo floor will help it continue to be a city source of pride for years to come.”

Back to Issue Print this article